KURUMSAL
SON DUYURULAR

Dünya İnsan Hakları Konferansı ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen “Ulusal Kurumların Statüsüne İlişkin İlkeler” yaygın adıyla “Paris Prensipleri”, Ulusal İnsan Hakları Kurumları (UİHK)’nın kurulması için uluslararası asgari standartlardır.
Ulusal İnsan Hakları Kurumları Küresel Ağı (GANHRI) da Paris Prensiplerini GANHRI üyeliğinin belirlenmesinde kriter olarak kullanmaktadır. GANHRI bünyesinde oluşturulan Akreditasyon Alt Komitesi (SCA), bir UİHK’nın Paris Prensipleri’ne uyumunu değerlendirme konusunda görev ve yetkilidir. Akreditasyon Alt Komitesi bu görevin ifası kapsamında, 2006 yılından beri GANHRI’ye akreditasyon süreci vasıtasıyla edindiği bilgileri, Paris Prensipleri’nin içeriğine ve kapsamına anlam vermek için “Genel Yorumlar” adı altında birleştirmiştir.
Genel Yorumlar, GANHRI’ye akreditasyon, yeniden akreditasyon veya özel inceleme için yapılan başvuruların incelenmesi sırasında SCA’nın UİHK’lara vermiş olduğu tavsiyelerden vücut bulmuş içtihatlardır. Paris Prensipleri’nin yorumlama araçları olarak da kullanılan Genel Yorumlar;
- Paris Prensipleri’nin temel gerekleri ve
- Paris Prensiplerine uygunluğu doğrudan arttıran uygulamalar.
şeklinde iki başlık altında kategorize edilmiştir.
Akreditasyon başvurularında ortaya çıkan en önemli yorumlama konularının bir sentezi olan Genel Yorumlar, hâlihazırda akreditasyon incelemesi yapılmayanlar da dâhil olmak üzere, dünyadaki tüm UİHK’larla ilgilidir. Dahası Genel Yorumlar, bir akreditasyon incelemesinin sonucu olarak SCA’nın özel tavsiyelerde bulunmasına gerek kalmaksızın UİHK’ların kendi işlemlerinde ve mekanizmalarında gerekli değişiklikleri yapmasına imkan veren proaktif bir yaklaşım sunmaktadır.
Genel Yorumların Türkçe çevirisine buradan ulaşabilirsiniz.
İHUD - GANHRI Akreditasyon Alt Komitesi Genel Yorumları.pdf dosyasını indirmek için tıklayın!